NOVETAT!
Notícies Legislatives

Posa't en contacte amb nosaltres
per donar-te d'alta al servei de notificacions.


Col·legi d'Enginyers Graduats i d'Enginyers Tècnics Industrials de la Catalunya Central

  
  • Telèfon

  • 93 872 57 62

  • 691 932 594

line
  • Adreça

  • Plana de l'Om, 6, 2n 5a
    08241 Manresa

line

Llei 7/2022 residus

Per legislacio 13 de maig, 2022 Legislativa 62 visites

Llei 7/2022 residus

Data publicació: 8/4/2022

Entrada en vigor:  9/4/2022, excepte els impostos al plàstic, incineració i abocador; que entren en vigor l'1/1/2023.

La nova llei, conseqüència de la necessària adaptació a les últimes directius europees, pretèn fomentar l'economia circular i penalitzar determinades actuacions i comportaments, així com restringir/evitar la posada en el mercat de plàstics d'un sol ús.

Algunes de les novetats més rel·levants son:

1) Canvis en l'etiqueta dels RPs.

2) Els RPs han d'emmagatzemar-se protegits de l'aixopluc i amb cubetos.

3) Es penalitza amb un impost de 0,45€/kg la posada en el mercat de plàstic no reciclable, limitant/prohibint en alguns casos determinats productes. Ens sens dubte un pas endavant cap a l'ecodisseny. S'aprova un calendari estricte de restricció/eliminació, que afecta a alguns productes molt utilitzats que contenen plàstic i que acaben com a residus una vegada utilitzats un sol cop.

Els productors de determinats aliments i begudes, envasats en plàstic d'un sol us, veuen penalitzats, i en algun cas fins i tot prohibits, determinats envasos i maneres de fabricar.

4) Nou impost per a la incineració de residus i la seva deposició en els abocadors, gravant molt especialment els residus banals (domèstics, i industrials assimilables a domèstics) no recollits selectivament amb un màxim de 40€/ton.

5) Es fa obligatòria la recollida selectiva (empreses i llars), fixant terminis concrets.

6) Canvien els codis de les operacions de valorització (R) i eliminació (D), n'apareixen de nous, molt més concrets.

7) Els grans productors de RPs (> 10 ton/any) que tinguin l'EMAS implantat no hauran de fer el pla de minimització cada 4 anys. No estan exents les activitats amb ISO 14001.

8) Canvis en la tramitació administrativa de les comunicacions com a productor de residus i transportistes, negociants, gestors, etc.

9) Els grans productors de RPs (> 10 ton/any) necessiten una garantia financera. Aquest punt es desenvolupa en el RD 208/2022 (publicat l'1/4/2022).

10) La responsabilitat en l'enviament de residus a un tractador/valoritzador intermedi ara no finalitza fins que els residus son tractats correctament en un gestor final.

11) Té un apartat també que regule temes de descontaminació de sóls.

12) I per últim un canvi estratètic molt important, però que caldrà esperar a propers RD i desenvolupament normatiu. Els "productors de productes", qualsevol empresa que posi en el mercat productes envasats, es podrà veure obligat a fer-se càrrec dels envasos i de tot el cicle de producte fins que es gestioni correctament el residu generat. És el que anomenem SRAP=sistema de responsabilitat ampliada del productor, que operativament es treballa de dues maneres: acollint-se a un sistema col·lectiu o SCRAP (ECOEMBES, ECOVIDRIO, AMBILAMP, SIGRE, SIGFITO o són p.e.) o bé creant un sistema individual = SIRAP). És un canvi de paradigma, però cal esperar a veure com es desenvolupa legalment aquest punt ens els propers 2-3 anys...