COL·LEGI D'ENGINYERS GRADUATS I D'ENGINYERS TÈCNICS INDUSTRIALS DE MANRESA - Protocol d'accident laboral
 • linkedin
 • facebokk
 • twitter
 • instagram
 • youtube

Col·legi d'Enginyers Graduats i d’Enginyers Tècnics Industrials de Manresa

Tornar al Menú

 • Estàs a:
 • Protocol d'accident laboral

Protocol d'accident laboral

El Col·legi disposa d'un procediment i protocol d'actuació en cas d'accident laboral greu o malaltia professional, en el que tu hi estiguis implicat o en tinguis alguna responsabilitat, per lleu que et sembli que sigui inicialment.

En els primers moments i durant la primera atenció, disposaràs del recolçament i l'assessorament del personal tècnic format al respecte que tot i aplicant els esmentats protocols i procediments t'ajudarà a minimitzar les conseqüències i a gestionar aquests moments tant difícils, de la millor manera possible. Actuacions que poden ser claus en la posterior adjudicació de responsabilitats.

Com sempre, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres per obtenir més informació al respecte.

Descarrega't el procediment d’actuació davant d'un accident laboral o malaltia professional

 • documento pdf Procediment d’actuació davant d'un accident laboral o malaltia professional

Degut a l'aplicació estricta de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals 31/1995, fa que les responsabilitats davant d'un accident laboral puguin derivar, a part de la pròpia de l'empresari o empresària, cap a aquelles persones que dins l'empresa puguin tenir, de manera directa o indirecta, una responsabilitat respecte a la seguretat i salut dels treballadors.

Davant d'un accident de treball o malaltia professional, a Espanya, el treballador no n'és mai o quasi mai responsable, en aplicació "fil per randa" de l'article 15, punt 4 de la llei de prevenció que ve a dir que "s'ha de protegir al treballador fins hi tot de la seva imprudència no temerària".

Per tant, davant d'aquesta situació, la línia cada cop més habitual és que el treballador en la seva defensa, assessorat per un lletrat, denunciï al major nombre de persones possible, entre elles: empresari, encarregats, coordinador de prevenció, tècnics del Servei de Prevenció, Mútua d'accidents de treball i fins hi tot, es donen casos on s'imputa el comptable de l'empresa. No cal dir que molt sovint el cas acaba als tribunals.

De la manifestació d'un accident a malaltia professional fins el dia del Judici poden passar mesos i fins i tot anys, i és evident que el nombre de versions del sinistre s'incrementa de manera proporcional als dies passats, tant és així que un arriba a pensar que un dels efectes secundaris d'un accident de treball és "l'amnèsia".

Per aquest motiu, és tant important, dur a terme, des del primer moment, la investigació acurada de l'accident o malaltia professional.

La nostra formació, ens permet exercir moltes funcions dins l'empresa i per això no és estrany que més d'un de nosaltres s'hagi vist implicat en alguna demanda per accident de treball o malaltia professional.

Els càrrecs que són susceptibles de ser implicats davant d'un accident o malaltia, i que poden ser exercits per enginyers tècnics industrials, són:

 • Empresari o empresària.
 • Tècnic de Prevenció (Servei de Prevenció Propi).
 • Coordinador de prevenció (enllaç entre l'empresa i el Servei de Prevenció que aquesta té concertat).
 • Cap de secció.
 • Cap de torn.
 • Encarregat o encarregada.
 • Comptable.
 • Cap de compres.

El tipus d'accident laboral o malaltia professional que pot donar lloc a una demanda són:

Accident Laboral: Aquell de caràcter greu que pugui comportar alguna incapacitat pel treballador. Atenció, es pot donar el cas de que l'accident sigui valorat com a lleu pel Servei Mèdic i el treballador, no estant-hi d'acord trameti igualment una demanda.

Malaltia Professional: Aquella de caràcter greu que pugui comportar alguna incapacitat pel treballador. Atenció, també es pot donar el cas de que la malaltia sigui valorada com a lleu pel Servei Mèdic i el treballador, no estant-hi d'acord, trameti igualment una demanda.
Nota: És dóna la circumstància que l'únic que pot discutir un diagnòstic és el treballador o un tribunal mèdic, mai l'empresa.

Per tant davant d'aquesta situació, és fa IMPRESCINDIBLE investigar l'accident laboral o malaltia professional, el més aviat possible.

 

 

Col·legi d'Enginyers Graduats i d’Enginyers Tècnics Industrials de Manresa
Plana de l'Om, 6, 2n 5a
08241 Manresa

Telèfon: 93 872 57 62
Mòbil: 691 93 25 94

De dilluns a dijous: 9.00h a 17.00 h
Divendres: 9.00h a 15.00 h

certificado


Desarrollado por ATTEST